Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa

20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Powstał on z myślą o tym, aby choć na jeden dzień w roku zrezygnować z jedzenia mięsa i propagować jadłospisy na bazie warzyw, owoców i zbóż. Idea tego dnia narodziła się w 1985 roku w Ameryce. Nie bez powodu na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, bowiem jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a jak wiadomo wiosna to najlepszy czas w roku na zmianę diety, wzbogacenie jej w warzywa i owoce. Tego dnia na całym świecie odbywają się prezentacje wegetariańskiej sztuki kulinarnej, wystawy i wykłady wspierające upowszechnianie bezmięsnej diety. Również uczniowie klasy 2 Tgs przygotowali, w ramach pracowni gastronomicznej z panią E. Janowską i G. Rokitą, przepyszne potrawy bez mięsa takie, jak :chili sin carne, wiosenną sałatkę w miseczce z tortilli, naleśniki ze szpinakiem, nachosy z guakamole, zupę krem z dyni, makaron ze szpinakiem. Same pyszności!

tekst i zdjęcia: p. Ewa Janowska