16 października - Światowy Dzień Żywności

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych.
Każdego roku w Europie marnuje się niemal 100 mln ton żywności. Niestety Polska jest w czołówce państw marnujących żywność. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.
W naszej szkole tegorocznym hasłem obchodów Światowego Dnia Żywności było „Mam talent do niemarnowania żywności”. Uczniowie klas gastronomicznych postanowili wprowadzić hasło w czyn i pokazać, że można zrobić z produktów, które często wyrzucamy nie tylko atrakcyjne potrawy pod względem wizualnym ale również bardzo smaczne , które wprowadzą różnorodność w nasze codzienne jadłospisy.
Uczniowie klas 3 tgs, 1tgs,1tgf w ramach pracowni gastronomicznej przygotowali między innymi: knedle w sosie myśliwskim, knedle w sosie śliwkowym, zupę krem jarzynowy, zapiekanki, omlety, słodkie tosty – torrijas, paprykę faszerowaną, kotlety z pieczarek i jajek, łazanki z cukinią i pieczarkami.
tekst: p. Ewa Janowska, Agata Nowak - Wierzchowska
zdjęcia: Ewa Janowska