Dzień Kotleta Schabowego

7 listopada przypada Dzień Kotleta Schabowego. Pierwsze przepisy na niego można znaleźć w książkach kucharskich już w połowie XIX wieku.
Wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego niedzielnego obiadu bez chrupiącego soczystego mięsa w złotej panierce.
Kotlet schabowy jest miłością Polaków od lat. Kto nie zna jego smaku?
To jest nasza polska tradycja . Możliwości łączenia kotleta są niezliczone, można go podawać w towarzystwie smażonej kapusty, mizerii , pieczonych ziemniaków, puree albo frytek.
W polskiej kulturze nie ma drugiego tak kultowego dania, a amerykańscy naukowcy wykazali ,że mężczyźni wcale nie wolą blondynek - TYLKO SCHABOWE :).
Uczniowie klasy III TG, i TGS i TGF z okazji Dnia Kotleta Schabowego postanowili zmierzyć się z recepturą na tę potrawę i wykonać ją w pracowni gastronomicznej. Młodzież pracowała pod nadzorem p. E. Janowskiej oraz p. G. Rokity przygotowując „klasyczny” kotlet schabowy.
Ewa Janowska